Det händer inte så mycket med din bebis de sista dagarna innan förlossningen. Det är trångt i magen och bebisen förbereder sig på förlossningen. Cirka 4 procent av alla barn i Sverige föds förre vecka 38 och lika många efter vecka 42. Din barnmorska kommer att boka in en tid för igångsättning om din bebis inte kommer ut innan 42 fulla veckor.

Nu är den långa resan snart över. För vissa är de sista dagarna jättejobbiga. Alla frågar om det hänt något och man känner sig trött och sliten. Försök fokusera på att ni snart ska få träffa den som gömmer sig därinne.
 
Vad som sätter igång själva förlossningen vet man ännu inte. Klart är att den är en av livets mest intensiva händelser och under några timmar upplever man hela spektrat av vånda, rädsla, förväntning, osäkerhet, maktlöshet, smärta, tacksamhet, glädje och lättnad, värme, omsorg och överväldigande lycka. Allt detta är svårt att föreställa sig på förhand.
 
Du som partner får förbereda dig på allt från att din kvinna klamrar sig fast vid dig till att hon skäller ut dig efter notor. En del kvinnor ber sin partner om ursäkt på förhand! Och även om man som partner kan känna sig otillräcklig och maktlös så berättar de flesta kvinnor att de "aldrig hade klarat det utan sin partner". Inte för att du kan göra så mycket egentligen. Men att du är där är det som hjälper för kvinnan.
 

Kommentera

Publiceras ej